Fülemülesitke expedíciós beszámoló 2016

Beszámoló a 2016-os fülemülesitke- (Acrocephalus melanopogon) kutató expedíciókról

Összeállította: Németh Ákos Kolon-tavi Madárvárta (Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület) 2016 december

Idén 15. esztendeje, hogy minden ősszel magyar kutatók dolgoznak a Balkán-félszigeten a Kolon-tavi Madárvárta szervezésében. Munkánk fő célja a Kárpát-medencei fülemülesitke állomány vonuló és telelő területeinek minél pontosabb feltérképezése. A tavalyi évtől a Fekete-tenger északi részén költő sitke állomány vonuló területeinek kutatását is megkezdtük. Mindemellett 2007. óta magyar csapatok dolgoznak a késő őszi szezonban a horvátországi Vranskó- tavi gyűrűző állomáson is Hommonnai István és a két ország gyűrűző központjainak szervezésében. A Balkán-félsziget jelentős részén a madárgyűrűzésnek nincsenek 100 évre visszanyúló hagyományai, mint Magyarországon, így munkánk a gyakorlati természetvédelmi kutatáson túl társadalmi jellegű is. Gyűrűzőink fogadtak már csoportokat Horvátországban és Albániában, és a bulgáriai Trivoditsiben a helyi iskolában tablót készítenek eredményeinkből és fényképanyagunkból. Görögországban az Amwrakikos Nemzeti Park éves beszámolójában is helyet kapnak adataink, megkerüléseink.

A programban az elmúlt évek során több mint 100 önkéntes vett részt az ország minden pontjáról és nagyobb gyűrűző állomásairól.

2016-ban öt helyszínen végeztünk egyidejűleg madárgyűrűzést a térségben. A horvátországi és a görögországi helyszínek változatlanok voltak: a Vranskó-tavi gyűrűző állomáson, a Neretva-deltában és az Amwrakikos-öbölben folyt a madárgyűrűzés. Bulgáriában új helyszíneken: Plovdív város közelében, a Marica folyó partján lévő apró falucska halastó rendszerének nádasában, valamint az albániai Rruskhull Rezervátumban kezdődtek meg a vizsgálatok.

feltöltés alatt…

You are donating to : Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...