Fülemülesitke expedíciós beszámoló 2017

Rövid beszámoló a 2017-es fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) kutató expedícióról

Összeállította: Németh Ákos, Kolon-tavi Madárvárta (Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület) 2017 november

A 2002-ben indított fülemülesitke vonulás- és teleléskutatás folyamán 16 év alatt 35 alkalommal végeztünk madárgyűrűzéseket a Balkán-félszigeten és Olaszországban. A munka célja a fülemülesitke vonulásának, telelésének minél pontosabb megismerése, és ezáltal a mediterrán térség egyre fogyatkozó és veszélyben lévő nádasinak feltérképezése.

 A 20. században a tengerparti nádasok jelentős része megszűnt vagy kritikus méretűre zsugorodott. A máig megmaradt nádasokat napjainkban is számos veszély fenyegeti. A forró és szárazabb nyarak következtében egyre gyakrabban száradnak ki a nyári-őszi vonulási időszakra. A szárazodás következményeképpen a nádasokat gyakran túllegeltetik, ezzel tovább csökkentve azok területét. A fokozódó turizmus szintén komoly veszélyeztető tényező. A nagy profittal kecsegtető beruházások, a tengerparti építkezések nem kímélik a látszólag értéktelen – a nyári időszakban rengeteg szúnyogot kibocsájtó – náddal borított tengerparti lagúnákat sem.

Közép- és Észak- Európa vonuló nádi énekesmadarai számára a Balkán és a Mediterráneum vizes élőhelyei fontos pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak. Még a sokszor kisméretűnek gondolt „jelentéktelennek tűnő” nádasok is fontos lépőkövek vonuló madaraink számára.

2017-ben öt helyszínen végeztünk vizsgálatokat Albániában és Horvátországban, valamint magyar kutatók idén is besegítettek a horvátországi Vranskó-tavi gyűrűzőállomás munkájába.

feltöltés alatt…

You are donating to : Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...